Μια ομάδα αγωνιστών δημιουργήθηκε το 1957 μετά τη θυσία του ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου (περίπου Μάιο 1957).

Αρχικά έμεναν στο σπίτι του Ιγνάτιου Μητροφάνους σε μια κρύπτη στον σταύλο του σπιτιού του (υπάρχει ακόμα και συντηρείται).

Μετά ο Ιγνάτιος Μητροφάνους μαζί με τους αντάρτες δημιούργησαν δύο κρησφύγετα. Ένα στα Κιόνια, το οποίο χρησιμοποιούσαν το καλοκαίρι και ένα κοντά στο χωριό στην τοποθεσία Περβόλια-Μούττη του Κλημαθκιού, που χρησιμοποιούταν το χειμώνα.

Η ομάδα αποτελείτο από τον Τμηματάρχη Ανδρέα Σιεηττάνη, τον Υποτομεάρχη Θεοδόση Τσαγγαρίδη και τους αγωνιστές Ανδρέα Τζιωνή, Ντίνο Γάλλο, Ανδρέα Αντωνίου, Άνθιμο Μαχαιριώτη, Γιαννάκη Χριστοδουλίδη, Απόστολο Κωνσταντίνου και Σωφρόνη Λύμπουρα. Για λίγο χρονικό διάστημα πέρασαν από τα κρησφύγετα και ο Λεφτής, Μεσιούρης και Πραξιτέλης.

Η τοπική δράση της Ε.Ο.Κ.Α ήταν να ελέγχει την περιοχή Καπέδες, Μαχαιρά, Λαζανιά, Γούρρι, Φαρμακά, Φικάρδου, Κλήρου και Καλό Χωριό, να δημιουργεί ενέδρες και να κατασκευάζει εκρηκτικά. Τα εκρηκτικά κατασκευάζονταν στο σπίτι του Ιγνάτιου Μητροφάνους, ο οποίος ήταν και υπεύθυνος να τα μεταφέρει στη Λευκωσία. Επίσης τροφοδοτούσε την ομάδα και λάμβανε μέρος στις επιχειρήσεις.

Τέλος αξίζει να αναφερθεί πως στα χώματα του χωριού μας ήταν και το κρησφύγετο του ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου, του οποίου η θυσία του είναι σε όλους γνωστή.

 

Πηγή:

Κοινοτικό Συμβούλιο Λαζανιά